Coaching De Levensbron

voor persoonlijke groei en vitaliteit

Verandering

Verandering is groei. Elke verandering. Groot of klein.

 

Ja, echt.
OEI! Hoor ik roepen.

Nee, groei! Geen OEI!
Verandering brengt iets nieuws. Verandering is spannend. Wees nieuwsgierig! 


Mensen zijn van het soort van "vasthouden wat je hebt"! Zekerheid! Een mens is een gewoontedier. Een dier laat los, zelfs zijn prooi als hij genoeg heeft. Een dier leeft in het NU. 

Soms is het nodig om uit je comfortzone te komen; ook al is het eng. Een mens is niet gemaakt om voortdurend hetzelfde te doen. 

Stilstaan is vastroesten. Dat is geen groeien. 

Vroeger was het bijvoorbeeld een geweldig jubileum: 40 jaar in dienst bij dezelfde werkgever.

Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om het nog mee te maken. Je kunt toch niet 40 jaar  n i e t  veranderen! Dat bestaat niet (in mijn ogen);)   

Er wordt meer van ons verwacht. Toch? 

 

Soms weet je dat je wat anders wilt of moet zelfs.

Soms moet je zelfs gedwongen worden om iets anders te gaan doen. 

Soms wordt je voor een keus gesteld.

Soms kiest een ander voor jou ...…. 

 

En nog bestaat dan de mogelijkheid dat je weet dat het beter voor je is, maar dat je het toch niet wilt.

Niet écht wilt, want je bent bang. In je lijf kriebelt het aan alle kanten om te veranderen. Je hoofd zegt: nee, niet doen, is eng! Twijfel slaat toe …. Moet ik wel … moet ik niet. Wat als ...... dan ......! 

 

Als je naar je lijf kunt luisteren, geeft je lijf duidelijk aan dát er wat anders mag gebeuren.

Bijvoorbeeld je voelt dat je niet goed in je vel zit. Hoofdpijn, buikpijn etc. en je wilt toch per se in een bepaalde situatie blijven zitten. Dat realiseer je je wel. Iets klopt er niet, maar toch blijf je zitten in deze situatie. Het biedt nog steeds iets. Maar wat dan? Daarnaast voelt het dat 't niet oké is. 

Dat kan door verschillende situaties gebeuren: bijvoorbeeld als je te lang blijft hangen in een huwelijk dat niet loopt. Of er wordt niet gecommuniceerd. Of als er in huis iets veranderd moet worden en je partner wil dit niet. Of je zit in een baan waarin jij je niet langer happy voelt. Of je maakt je ergens enorme zorgen over. Of je hebt geldzorgen. Of er wordt te veel van je verwacht! OF ... In feite maakt het niet uit waardoor je niet lekker in je vel zit. Er is een reactie die om aandacht vraagt. 

Wat doe je ermee?

 

Het niet goed in je vel zitten, komt ergens in je lijf tot uitdrukking. Je lijf reageert erop. Het voelt niet prettig. Het doet pijn. Het rommelt. Het doet nog meer pijn. Je wordt ziek....  

Als je dit lang genoeg negeert, komen er ernstige signalen.  


Als je je totaal niet bewust bent van de oorzaak dan is het zoeken naar de reden van je "niet goed voelen".  Is er emotioneel, fysiek een blokkade? Spiritueel misschien?   

Wat voelt niet prettig! DAT is dan de vraag. 

Dit kun je soms zelf niet eens benoemen. "Iets" krijg ik dan als antwoord. Jij kunt de vinger er niet duidelijk opleggen wat er nu echt aan de hand is. Iets voelt niet fijn. Dat is wat je zeker weet en aangeeft. 

 

Het kan een duidelijk aan te wijzen oorzaak hebben of er kan onderhuids iets zitten te wringen. Iets ouds, iets pijnlijks, iets geheims ....

Als je merkt dat het je leef- en werkritme overhoop haalt, dat ongemakkelijke gevoel, dan weet je dat er iets mag veranderen! Er hangt een veranderbui in de lucht. Er moet iets gebeuren maar wat? 

Je weet het niet en dus weet je ook niet HOE!

Wat is het toch? Wat is er met mij aan de hand? 

 

Met deze vraag komen mensen geregeld de praktijk binnen. 

Dan wordt het tijd om “het” aan te kijken, zeg ik altijd. Het gevoel vooral niet langer voorbij gaan. Erbij stil staan en het gevoel aankijken. Jij wilt zelf toch ook gezien worden? 

Het gevolg van het niet fijne gevoel is, dat het steeds sterker en sterker wordt. Je voelt op een gegeven moment, dat je er geen controle meer over hebt.

Alles wordt los zand. Drijfzand onder je voeten. Je rolt van de ene situatie in de andere. Het is druk in je hoofd. Chaos overal. Niet slapen, niet eten.

Dit heet stress. 
Bij stress maakt het lichaam stresshormonen aan. Dat zijn bij mannen en vrouwen verschillende soorten hormonen. (Daardoor krijg je ook verschillende reacties). Mannelijke en vrouwelijke reacties. 

Vechten, vluchten of bevriezen zijn primaire reacties.

Het lichaam zet de minder belangrijke functies op een laag pitje en voert bloed naar die plekken die harder bloed nodig hebben. Hart, longen en hersenen. In plaats van bijvoorbeeld naar de spijsvertering en het immuunsysteem. Want je moet wel kunnen rennen als je wilt vluchten. Toch? 


Een gezonde hoeveelheid stress is oké. Het houdt je scherp. Echter als je langdurig en veel onder stress staat, wordt je gezondheid aangetast. Je immuunsysteem. Het lichaam “stort in” op een gegeven moment.

Door bijvoorbeeld een burn-out, overspannenheid of nog erger: een levensbedreigende ziekte kan zich aandienen.

Dat wil je toch niet? 

 

De manier waarop ik werk met lichaamssignalen en lichaamswerk kan alles boven water krijgen.

De eerste stap dient wel door jou gezet te worden.   

Als je dat alsnog niet kunt of wilt, worden de signalen steeds sterker en sterker. Totdat je lichaam je echt een halt toe roept. Hier wil je toch niet op wachten?! 


Hoe zit dit bij jou?  

 

 

 

Marleen
Lieve Henriëtte, Ik heb erg genoten van de workshop. Het was intens en ik was erg moe erna maar het was absoluut de moeite waard. Ben dankbaar vo...
dinsdag 08 januari 2019

 verder 4

 

 luisterkindlogo

 Journey logo

 

linkedin-logo