coaching De Levensbron

voor persoonlijke groei en vitaliteit

Wat is eenzaamheid?

Wanneer is iemand eenzaam? 

 

Enkele vragen aan jou, wat denk jij?

 

- Is iemand die weinig sociale contacten heeft eenzaam?

- Vrouwen zijn eenzamer dan mannen?

- Jonge mensen zijn niet eenzaam?

- Langdurige eenzaamheid tast de hersenen aan?

- Mensen die rouwen zijn eenzaam?

- Veel alcohol en drugsverslaafden zijn eenzaam? 

- Mensen die suicide plegen zijn eenzaam?

- Er zijn meerdere soorten eenzaamheid?

- Er zijn risicogroepen die zich extra eenzaam voelen? 

 

Zo zie je dat eenzaamheid vele vragen op kan roepen. 

Ik zal enkele signalen opnoemen en misschien herken je enkele signalen bij jezelf of bij je buurvrouw, familielid, vrienden .... 

Weet daarbij wel, dat je dan nog voorzichtig mag zijn voordat jij de conclusie trekt dat die persoon echt eenzaam is.  

 

Je kunt daar alleen achterkomen door het ze voorzichtig te vragen. Communiceren, praten is altijd de oplossing voor alles. 

Om dat te kunnen en mogen vragen zijn er wel randvoorwaarden, zoals veiligheid, liefde, compassie, zachtheid en openheid. Je kan niet naar iemand toestappen en zeggen: volgens mij ben jij eenzaam! 

Nee, eenzame mensen voelen zich al vaak in een hoek gedrukt, dus wees voorzichtig. Erg voorzichtig! 

 

Als je ziet dat iemand niet goed voor zich zorgt met eten, drinken of zelfzorg

Als iemand altijd zegt dat hij/zij moe is
Als iemand altijd zegt dat hij/zij geen tijd heeft, terwijl die persoon al jaren niet meer werkt 

Als een tuin erg verwaarloosd is

Als je ziet dat de ramen zwart zijn van viezigheid

Als iemand geen bezoek krijgt

Als iemand geen mensen binnen wil laten

Als mensen na een verhuizing niet buiten komen

Als ............

Als ............

 

Nogmaals dit  h o e v e n geen tekenen van eenzaamheid te zijn. Er kan van alles met die persoon aan de hand zijn.

Kijk eens bewust om je heen. 

Stel dat je weet dat die persoon eenzaam is, wat kun je dan doen als vriendin, vriend, buurvrouw, kennis? 

 

In de volgende nieuwsbrief tips hierover. 

 

 

 

Bewust alleen willen zijn

Wil jij bewust alleen zijn met deze dagen? 


Ja, ook die mogelijkheid is er.

Er zijn ook in mijn kring, mensen die het heerlijk vinden om alleen kerst of oud en nieuw door te brengen.
Het niets hoeven, het heerlijk onderuit op de bank liggen met pyjama en sloffen aan. Met een glaasje erbij (of niet) lekker hapje erbij (of niet) filmpie kijken, lezen of wat dan ook.

Als je het altijd druk hebt met veel mensen om je heen, dan kan dit heerlijk zijn. Dan kun je genieten van even niets hoeven, even geen boodschappen, geen verplichtingen, geen stress, geen drukte, geen gedoe, even helemaal nietsssss. 


Op de bank onderuitgezakt of liggend en dan wachten tot het 12.00 uur is. Dat kan en vooral dat mag. Als het een keuze is uit vrijheid!

 

Feestdagen zijn dagen voor mij dat het belangrijk is, dat ieder doet waar hij/zij zin in heeft. Zonder verplichtingen, zonder opzitten bij (schoon)familie, zonder kromme tenen of ruzie zelfs. Gun ieder hun eigen kerst en oud en nieuw.

 

Voor mij geldt: doe dát waar jij zelf blij van wordt met de feestdagen en NIETS anders. Dat doe ik ook!

 

Ik wens jullie goede dagen zoals jij je die wenst.
Laat me gerust weten hoe jij kerst ervaart! Wat maakt het voor jou zoals het is? Feestelijk, een kwelling of eenzaam?


Laat het me gerust weten Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   

Kerst

De kersttijd is voor veel mensen een gezellige periode.

 

Warm, kaarsjes, gezelligheid, eten en drinken en vaak cadeaus.

Wat een geweldige gelegenheid om familietradities te vieren. Om gezellig samen te zijn, herinneringen op te halen, verhalen te vertellen, Een goed gesprek te hebben met je naasten. 

 

Echter veel families hebben geen tradities.

Veel families leven in onmin met elkaar.

Veel families ……… en vul hier je eigen gedachten maar in. 


Kerst gaat bij velen om eten, drinken, cadeaus en nog grotere cadeaus. Je wordt plat gebombardeerd met reclame, op tv in de bus (ongevraagd) en als je die reclame gelooft, moet je wel een heel groot cadeau krijgen van je man, vrouw of kinderen.

Want aan de grootte van het cadeau kun je zien of iemand wel of niet van je houdt.

Dat is toch de kerstboodschap?

Of begrijp ik het niet meer? 

Eenzaamheid met kerst

Feestdagen brrrr of grrrrr. 

 

Er is met al de feestdagen in december veel eenzaamheid onder de mensen.

Ook leeft er bij velen verdriet in deze maand. Dit wordt in december extra hard gevoeld, omdat het een familiefeest zou moeten zijn...... Mensen die rouwen willen het liefst een winterslaap in december en weer wakker worden ergens in januari of de lente.   

 

Als ik terugga naar de eerste kerst na het overlijden van mijn Jurien zie ik alles zwart. Wat een vreselijke dagen, tijd kwam daar aan. Ik wilde helemaal niet gezellig doen. Ik wilde niet uitgebreid eten met alles erop en eraan. Ik wilde niets …… en toch heb ik het geprobeerd om "gezellig" te zijn. In elk geval heb ik het geprobeerd voor mijn dochter. Altijd was er die lege stoel aan tafel die ervoor zorgde dat de pijn weer opvlamde. Steeds weer die stoel, die lege plek die niet leeg mocht zijn.  

Ik kan me nu achteraf echt niet voorstellen dat me dit gelukt is voor de volle 100%, want zij en ik voelden wat we voelden, ook al deden we nog “alsof” het gezellig was. Voor elkaar. 


Wanneer kerst weer leuk werd voor mij?

Precies kan ik het niet zeggen. Op een kerst was het er weer. Nooit mee als voorheen, maar wel het gevoel dat het kerst mocht zijn. Nu kan ik er weer van genieten dat we samen zijn, ook al is er een lege stoel. Mijn gedachten dwalen met deze dagen af naar Jurien. Hoe zou het met hem zijn? Waar zou hij zijn? 

De pijn, de scherpte is totaal anders, maar die stoel is en blijft voor altijd leeg.

 

Om dat volledig te integreren in mijn leven zijn er vele kersten en verjaardagen overheen gegaan. (Ja, want een paar dagen na kerst moest ik weer door hetzelfde verdriet (verjaardag) en een dag later met oudjaar weer) …. 

Ik voelde me eenzaam, zo verlaten, zo alleen in die tijd, dat kan ik niet eens beschrijven. Ook al was de kamer vol mensen. Een goed gesprek zat er meestal niet eens in, want ieder denkt aan “feestdagen”. 

 

NU denk ik elke kerst aan andere mensen die hier mee te maken hebben. Dat zijn er velen is mijn ervaring en daar probeer ik bij stil te staan. Ik geef ze in gedachten allemaal even mijn aandacht op de een of andere manier. Dat is wat kerst voor mij is. Aandacht en liefde verdelen. Een goed gesprek met hen die er zijn, rust, een filmpie en een lekker drankje met knabbeltje. Enne een klein cadeautje voor allen, want ook dat mag ik mezelf toestaan.
Ik zou wel alle eenzame mensen willen uitnodigen om te komen eten, maar helaas zit dat er niet in.

Wat wel mogelijk is doe ik. Ik geef ze even de aandacht, zodat ook zij zich gezien en gehoord voelen. Soms kan dit kleine gebaar veel betekenen voor eenzame mensen.


Wat wil jij doen met kerst?

 

Sinterklaas een kinderfeest

Sinterklaas ….. een kinderfeest. Zo zou het toch moeten zijn?!


De laatste jaren wordt er veel aan gedaan om dat te “verpesten” door alle ophef eromheen.

Jammer, jammer want ik herinner me zelf hoe fijn die tijd was. Een beetje spannend voor de kinderen, leuk voor mij. Piepkleine cadeautjes in de schoen als Sint weer in het land kwam en voor de grote dag aanbrak.

Op de dag zelf vond vooral mijn zoon het spannend. Mijn dochter vond alles een feestje. Het ging toen echt niet over grote cadeaus, nee het ging over wat mogelijk was om te geven als alleenstaande moeder. Het maakte niet uit merkte ik, want ze kregen dat wat ze wensten. Heel het jaar maakte ik (stiekem) een lijstje van alles wat ik opving wat ze graag zouden willen hebben. (doe ik nog … niet verder vertellen)! 


Uiteindelijk kwam er altijd iets van dat lijstje in de schoen terecht. Als ik die snuitjes zag was het feest voor mij. Heerlijk. Stralende kinderen, dankbaar voor wat er was. Eens hebben ze (later) opgebiecht dat ze de cadeautjes gevonden hadden. Ermee gespeeld hadden en weer ingepakt hadden.

Hoezo mijn kinderen? šŸ˜‰ Ik lag echt in een deuk toen ik het jaren later hoorde. Wat een bengels wat een ….. 


NU vandaag de dag zijn dat echt wel andere lijstjes als ik om me heen kijk. Als ik zie wat kinderen allemaal hebben en krijgen, dan vraag ik me veel af. Dit is geen oordeel erover, maar een opmerking over wat ouders wel of niet doen. Of ze bewust bezig zijn met hun kinderen, of dat het afkoopgedrag is, of dat het is, omdat de vriendjes dit ook hebben of krijgen, of ……………… zoveel redenen. En wat ben ik blij dat ik die niet hoef in te vullen. 


Hoe is dat voor jou als ouder? Waarom krijgt je kind dát ding of dingen voor veel of weinig geld?  

 

 

  

   jet bij Carin met boek overdracht

 verder 4

 

 luisterkindlogo

 Journey logo

 

Wilma W.
Cursus Run succesvol je Praktijk: Ik genoot van de rust, ruimte, openheid van Henriƫtte en de fikse inzet op veiligheidsbewaking en het voorkomen ...
maandag 20 oktober 2014