Boosheid
Boosheid, wie kent het niet?
Er zijn mensen die er geen last van hebben en dan speelt er iets anders onderhuids. Velen van ons, kennen woede. Woede heeft een functie, hoe lastig ook. Het is een aanzet tot aktie, als je het onderkent! Dat kan zijn, het oplossen van het probleem of om in grotere woede uit te barsten en dan vervolgens er niks mee doen.
Iedereen doet het op zijn of haar manier. Woede is in principe een uitnodiging voor je om aan de slag te gaan. Makkelijk? Nee, dat zeg ik absoluut niet. Is het goed voor je?
Jazeker en dat weet ik ook heel zeker. Het zal je leven verrijken als je de woedeaanvallen op kunt helderen.
EN wát als je niet goed weet, wat er aan de hand én je toch zo boos bent?
Bij woede is de emmer vol gelopen (langzaam) tot hij overstroomt. Als je dit lang genoeg laat duren, dan loopt hij bij het minste en geringste al over en pats ineens is er die intense woede aanval weer.
Soms is de aanleiding groot, vaak klein om de emmer over te laten lopen. Feit is dat het té lang geduurd heeft voordat er gehoor aan wordt gegeven. De oorzaak is bij iedereen anders en werkt bij ieder anders uit. Er zijn geen twee mensen die het op dezelfde manier doen.
Een woede aanval is een uitbarsting van ontstaan in wisselwerking met de omgeving, dat is een feit! Wat de aanleiding ook is, de omgeving kan het maken of breken.
Een woede uitval kan in één enkele situatie gebeuren, zoals werksituatie, thuissituatie, familiesituatie en noem maar op.
Wat zou jij het liefste willen als je partner, kind ineens zo boos is?
Wat zou jezelf willen op dat moment?
Het gaat er dan om grip te krijgen op de situatie. Om te kijken naar het ontstaan en wat er allemaal aan ten grondslag ligt. Wat heb je daar voor nodig om daar naar te kijken: MOED, vertrouwen en vooral empathie.
Dit kun je met een partner of vriendin uitwerken of kom je er niet uit, neem dan contact met mij op.