Coaching De Levensbron

voor persoonlijke groei en vitaliteit

jouw grens

Ben jij in 2016 vaak, veel of nooit over je eigen grens gegaan?  Wat IS die grens dan? 

Mooi om aan het einde van het jaar te onderzoeken hoe het bij jou zit ... die grens.  

Dat het goed is om je grenzen te bewaken weet iedereen, dit is ook een uitspraak die iedereen wel kent. 

Maar begrijpt iedereen die grens dan ook? Weet iemand mijn grens? 

Voor iedereen is die grens anders, hoe raar dit ook voor je mag klinken. Iedereen heeft zijn of haar eigen grens. (Net als elk land die ooit had)! 

Hoe jij je grenzen kunt of moet stellen, wat grenzen eigenlijk zijn, dat is moeilijker voor meerdere mensen om te begrijpen, en niemand of niets mag dit voor jou bepalen! Enkel jijzelf! Kun je het nog volgen?

 

Kan je ze zien, kan ik ze voelen, hoe wijd, lang of groot zijn mijn grenzen ..... 
Wanneer weet ik dan dat iemand erover heen gaat?

Is mijn grens mijn lichaam, of is die grens verder weg of ……

 

Jouw grens is jouw lichaam van binnen met alle gevoelige zenuwen, gevoelens en emoties die daar opgeslagen zijn in je cellen, met al je organen, spieren, bloedvaten etc. Jouw grens zegt alles over jouw binnenwereld en die gaat verder dan je lichaam alleen.

Kortom: we zijn als mens groter dan onze lichaamsgrens.


Hoe stel je grenzen?

Soms stel je je grens op gevoel, soms uit emotie, soms vanuit de ratio en beredeneerd en soms stel je geen grenzen (met alle gevolgen van dien). 

 

Wat gebeurt er als we geen grenzen stellen? 
We worden kwetsbaar als iemand bij ons binnen komt of zelfs soms binnen dringt in ons leven. Op dat moment voel je dat je veel gevoeliger bent voor bijvoorbeeld kritiek of je kunt of durft niet je eigen standpunt in te nemen, je trekt je terug. Dit gebeurt er als iemand over jouw grens gaat.

Vaak onbewust, soms bewust. 

Van binnen in je lijf gebeurt er in elk geval heel heel veel het niet oke vindt wat er aan de hand is. Dat die ander je van alles ......  en hoe reageer jij op dat moment? Daar gaat het om. Wat doe of zeg jij op het moment dat de ander bij jou binnen komt met zijn energie? 

DAT alles is hoe jij je grens wel of niet bewaakt. 

Beter gezegd: wat er gebeurt er als jij je grens niet trekt? want zo kun je het ook zien. Dan neemt de ander de kans waar om over jouw leven te beslissen. zo erg kan het soms zijn of worden. 

Waar zeg jij: het is genoeg! Stop dit pik ik niet (meer) van je, of wanneer zeg je tegen jezelf: NU is het genoeg, ik kan dit niet (langer) en wil dit ook niet langer meer. 


Dus jouw grens ligt in jouw binnenwereld, in jouw gevoelig zijn en alert zijn, en zolang het goed voelt voor jou wat er gebeurt, dan bepaal jij! Er komt dan niemand over JOUW grens.

Voelt het van binnen verkeerd en zeg je niet HOU OP, dan is er een grens overschreden.

Vraag je dan meteen af: Wiens grens is hier overschreden? Wat wil ik hiermee? 


Loop jij ook weleens tegen grenzen aan en hoe ga jij daar mee om?

 

Anoniem i.v.m. werkgever
Ik ben in een fikse burn-out terecht gekomen en totaal opgebrand. Het is er de laatste jaren gewoon ingeslopen, onbewust heeft het al mijn energie ver...
dinsdag 08 maart 2016

 verder 4

 

 luisterkindlogo

 Journey logo

 

linkedin-logo