Coaching De Levensbron

voor persoonlijke groei en vitaliteit

Discussie met kinderen

Ik hoor in de praktijk en in mijn omgeving soms eindeloze discussies tussen ouders en kinderen.

Kinderen "moeten" jong al heel veel en zeker als we naar de schoolsituatie kijken. O.k. zij groeien er mee op, maar toch zijn kinderen vaak total-loss na schooltijd (zeker de kleintjes in het begin). 

Thuis moeten ze ook van alles en ja, het hoort bij opvoeden om kinderen: van alles te leren. Dit leren kun je doen door te vragen o.a. én je weet vast en zeker wel, dat je vele discussies kunt krijgen als je iets vraagt. Dit is zeker bij pubers het geval. Ik zal een aantal tips geven om zonder discussie of gevecht, dingen gedaan te krijgen van kinderen.

Bij kleine kinderen:

Neem een eetsituatie waarin je kind niet eet, maar speelt met het eten of voortdurend zegt: "ik lust het niet,  vies." Of voortdurend zijn/haar zusje zit te plagen. Jij vraagt een aantal keren om daarmee op te houden EN het gebeurt niet natuurlijk! Je kind vraagt zo aandacht van jou én krijgt die ook. Het kind beseft niet, dat het op den duur negatieve aandacht wordt. Zo kan een etentje uitlopen op strijd, ruzie, straffen en gezeur. Dit wil niemand, toch?

Wat je kunt doen is actief worden...... Niet of zo min mogelijk praten én concreet handelen:

· Neem zonder te veel te zeggen het bord weg i.p.v. te blijven herhalen dat ze moeten stoppen  

  met knoeien of met zeuren.

· In plaats van kinderen steeds weer te vragen om stil te zijn, kijk eens wat er gebeurt, als jij wacht tot ze aandacht voor jou hebben.

· Je zit zelf te eten en richt al jouw aandacht alleen op het eten. Natuurlijk hoor en zie je in het begin wat er  gebeurt. Toch kun je leren om je ervoor af te sluiten en in te grijpen als het volgens jou lang genoeg heeft  geduurd..... zonder al te veel woorden te gebruiken! 

. Hetzelfde geldt voor binnen spelen met een bal. Je kunt blijven herhalen om die bal weg te doen OF je neemt  die bal zelf weg. Je zal zien dat het binnen no time anders wordt.

 

Bij pubers:

. Je wilt iets gedaan krijgen van je puber:

  Wil je je fiets binnen zetten? .............................. Nee

  Wil je het licht /verwarming uitdoen als je gaat ...................... Nee

  Wil je je was in de wasmand doen ........................ Nee

En zo kan ik wel 1.000 voorbeelden opnoemen, maar waar het om gaat, is dat jezelf het heft in handen neemt.  Jij wilt dat ze iets doen, dus als je zegt: Het is bedtijd, zet je fiets even binnen! Als je naar school gaat, doe dan het licht uit! Zet die afwas na het eten even in de afwasmachine!

 

Dit is actief zeggen, wat jij wilt! Het is niet autoritair maar actief mededelen. Zonder al te veel woorden, beslis jij wat er gebeurt en al zullen ze in het begin alles uit de kast halen om je uit te lokken tot discussies,  jij blijft stil!

 

Het kind wil de strijd aangaan met jou.... Wil nog meer woorden eraan wil besteden, stelt je vragen en al die vragen de geven dan de mogelijkheid om "nee"  te zeggen. Wie heeft er dan "gewonnen"?  

Jij kunt als ouder blijven herhalen en uiteindelijk wordt het vaak straffen. De sfeer is verpest en zelf blijf je waarschijnlijk met een rot humeur achter. Dus om het gezellig te houden: wees actief in je communicatie en probeer er niet in  te tuinen .....  

Suc6

 
De KAP Apeldoorn
De vrijwilligers vonden het een prettige bijeenkomst. ZELF was ik onder de indruk hoe je inspeelde op wat er in de groep leefde en daarnaast vond ik...
zaterdag 04 augustus 2018

 verder 4

 

 luisterkindlogo

 Journey logo

 

linkedin-logo