Coaching De Levensbron

voor persoonlijke groei en vitaliteit

Hersenen en verwachtingen

Hersenen en verwachtingen.....  

 

De hersenen zijn onderverdeeld in 3 groepen: de grote hersenen, de kleine hersenen en de hersenstam. Verbonden aan het ruggemerg.

Dit alles is weer een onderdeel van het centrale zenuwstelsel. Die zenuwen zorgen ervoor dat de signalen kunnen worden doorgegeven.

Dit alles ligt binnenin de schedel en de hersenvliezen. Schedel en hersenvliezen zorgen voor bescherming van buitenaf. Het ingewikkelde proces van prikkelverwerking vindt IN de hersenen plaats.  

Onze hersenen hebben allerlei functies. Ik ben geen hersenchirurg dus ik tip enkel de "grote" zaken aan. 

Een gedeelte van onze hersenen zorgt voor emoties en gedrag. 

Bijvoorbeeld hoe je je eigen gedrag of emotionele reacties kunt controleren. Dit zelfs te stoppen of af te remmen.  

 

Andere hersenfuncties dienen bijvoorbeeld om te focussen. Of te plannen, te organiseren, te multitasken. Of om je aan een andere omgeving aan te passen. Ze hebben het druk onze hersenen en we kunnen ze overvragen. Echt waar! 

Bijvoorbeeld:

je ziet dat je kind met een zeer ingewikkeld hoofdstuk van de leerstof bezig is. Daarnaast zie je, dat hij/zij dit zich moeiteloos eigen maakt. Je denkt fijn dat het zo moeiteloos gaat. 

Meteen vraag jij je af, waarom kan mijn kind dan niet zelfstandig werken! (een verwachting van jou)?! 

Helaas, dit kan meters ver uit elkaar liggen. 

Het kan zelfs zijn dat een hoogbegaafd/gevoelig kind totaal niet zelfstandig kan werken. Niet zijn/haar kamer kan opruimen of dingen die nodig zijn kan klaarleggen. Dat kan. 


Dit kan tot frustratie leiden, want jij als ouder, verwacht dat je kind het gewoon allemaal kan. Hij kan toch zo goed .... dus waarom dit dan niet?!  

Hierdoor kan er heel wat strijd ontstaan in een gezin. Verwachtingen omtrent gedrag. Oef! 

Als je dit herkent, kijk dan eens naar je eigen reactie. Hoe ga jij hier mee om?  

 

Maak vooral geen opmerkingen in de trant van: ik dacht dat jij wel zo handig of slim zou zijn! Ik dacht dat jij wel zo invoelend zou zijn! Etc.  
Dodelijk zijn die opmerking voor een kind.

Een kind kan hierdoor helemaal in de war raken. Er wordt iets verwacht van hem/haar en hij/zij begrijpt totaal niet wat! Weet echt niet hoe dit moet. Heeft geen inzicht hierin. Echt niet! Zo'n opmerking kan averechts uitwerken.

Wat er kan volgen is totale stilstand. Dan maar niets meer doen, dan doe ik het ook niet fout! Ik doe het nooit goed! etc. 

Het kan eveneens de andere kant opslaan. Dat een kind de perfectie in schiet op bepaalde vlakken.... dan zal ik bewijzen wat ik wel kan!  

In beide gevallen verandert je kind.  Met nadruk op KAN, want elk kind reageert anders natuurlijk.  

 

Het enige wat we zeker weten, is dat elk (geestelijk gezond) kind een goed ontwikkeld stel hersenen heeft.

De een heeft meer IQ dan de ander = Intelligentie quotiënt (een intelligentie meting). 

Het andere kind heeft meer EQ  = Emotionele intelligentie (is hoe je omgaat met emoties van jezelf en van een ander. Een persoonlijkheidsmeting).  

 

De aansturing hiervan is eveneens bij elk kind verschillend.

Kan hij/zij iets heel goed, dan wil dit niet zeggen dat het ander ook goed lukt. 

Soms zijn de intellectuele vaardigheden sterk ontwikkeld. Terwijl het emotionele deel minder sterk ontwikkeld is.

Vaardigheden zijn te leren .... door oefening. Steeds weer oefenen. Standvastig blijven oefenen. 
Het kan dus zomaar zijn, dat jij als ouder op basis van de verbale handigheid/intelligentie van je kind, te hoge verwachtingen hebt.

Is dit dan rechtvaardig? Leg je de lat dan niet te hoog voor hem/haar?  


Daarnaast heb je vooral niet te vergeten dat je kind in deze tijd veel meer prikkels te verwerken krijgt dan jaren terug het geval was. Toen moest je veel meer plannen dan nu. 

Nu is iedereen altijd bereikbaar. Je telefoon heb je op zak. "Kom je ook hierheen .... ik ben ... en het is gezellig" meteen wordt het geregeld. 

Je plant je huiswerk niet meer in je agenda in. Nee, dat is uit de tijd. Alles komt via de computer tegenwoordig. Handig?   

Het gevolg kan zijn dat er totaal geen overzicht meer is. Je gevoelige kind krijgt veel te veel prikkels. Het gaat automatisch. 

Daarbij komt eveneens de straling binnen. Straling is toch straling. Ook telt de kleur van het scherm mee ..... 

Naast de enorme hoeveelheid informatie die je kind krijgt, komen die straling en prikkels ook binnen. De hersenen raken overvoert. 

 

Wat kun jij hierin betekenen als het gaat om overprikkeling en jouw verwachtingen? 

 

 

 

 

 

Willem
Wat ik heel duidelijk geleerd, gezien en gevoeld heb is het volgende: Angst is een product van mijn denken en denken heeft ervoor gezorgd dat ik zee...
maandag 05 juli 2021

 verder 4

 

 luisterkindlogo

 Journey logo

 

linkedin-logo