Coaching De Levensbron

voor persoonlijke groei en vitaliteit

Hooggevoeligheid, hsk, hsp, high sensitive

 

Hooggevoeligheid: 


Zoals ik al vaker heb verteld:

hooggevoeligen hebben een zeer gevoelig zenuwstelsel, waardoor zij intern en extern grondiger verwerken.

Ze zijn gevoeliger voor emoties, pijn, plezier en worden overweldigd door geluiden, geuren, groepen mensen, visuele en tactiele prikkels in hun omgeving.
Ze staan soms voor fikse uitdagingen op school, thuis, overal waar ze komen.

En de kunst is het om dat onder de knie te krijgen, het liefst als ze jong zijn, want daarna heeft hooggevoeligheid vele voordelen. JA, echt waar. 

 

Sommige hooggevoeligen zijn heel gemakkelijk, je hebt er geen kind aan. Veel van de Hoogsensitieve kinderen hebben vaak een laag zelfbeeld. Hoe komt dat?

Ze hebben vaak in het begin, wanneer ze iets nieuws leren, meer tijd nodig. Vooral omdat we heel erg gewend zijn om alles uit te leggen en te vertellen.

Dat is voor hsp de moeilijkste leerstijl. Ze leren veel beter door te kijken. Door plaatjes, filmpjes, picto’s.

Ze leren veel meer van het zelf mogen doen. En nog veel meer van kijken hoe jij het doet. Dus zij leren door te kijken.

Dat lijkt meer tijd te kosten maar het tegendeel is waar. Zodra ze 10x gekeken hebben kunnen ze het meestal vrijwel meteen. HSP? HSK? Wat is het nou?

Het probleem van automatiseren komt vaak bij hsk om de hoek kijken, want dat vinden veel kinderen lastig. Hun hoofd gaat intern veel sneller gaat dan hun lijf bij kan houden. Dat zorgt voor frustratie en soms zelfs voor faalangst.

 

Wat hierin het allerbelangrijkst is, dat hoogsensitieve kinderen de ruimte krijgen om te leren en dat oefenen erbij hoort. Dat het normaal is dat het meer tijd kost om dingen, ook het schrijven vanzelf te laten gaan.

 

70% van de hsp-ers zijn beschouwender van aard.

Ze houden van rust en regelmaat, willen alles van tevoren weten, alles om die rust te kunnen bewaren. Om overzicht te hebben. Zij vinden bijvoorbeeld puzzelen, tekenen, schilderen en lezen fijn en ze zijn het liefst thuis.

 

Andere hooggevoeligen (hsp-ers) zijn wat moeilijker of drukker (HSS) en hebben sterke behoefte aan veel activiteiten en uitdagingen. Eveneens zijn de karakters van belang: ben je introvert of extravert? Hsp-ers zijn gewoon mensen, vergeet dat nooit!


Als we het bij hoogsensitief kind houden: een hsk-kind rent minder spontaan op een nieuwe situatie af. Ze hebben hier tijd voor nodig.

Ze zijn misschien wel angstig of verlegen, daarbij vaak niet handig in sociale situaties. Ze kunnen geremd of teruggetrokken gedrag vertonen, zijn eerder denkers dan doeners.
Het kijkt de kat vaak uit de boom. Kijkt hoe anderen het doen. Het overweegt de nadelen en gevaren alvorens het handelt.

Het zijn kortom: laatbloeiers die hsp-ers.
Soms lijkt het dat ze zitten te dromen, maar intern gebeurd er zoveel in dat koppie en de zenuwen.

Het meeste gebeurt ONBEWUST.

Hun UITDAGINGEN liggen dan ook vooral op het gebied van sociale vaardigheden, vriendschappen en liefdesrelaties. 
En ja, die groep HSS die willen veel reuring in hun leven en willen overal bij zijn en overal op reageren. Zij ervaren eveneens gevolgen, maar staan daar letterlijk niet bij stil.

 

Voor een hss – kind is het belangrijk om aan zelfregulering te doen, dat is op tijd afremmen, uitrusten en niet steeds doordenderen.
Voor het rustige kind (of zelfs het luie) zal aanmoediging en acceptatie het goed doen. Een kind heeft het nodig om op te groeien in een omgeving die sociaal emotioneel en fysiek comfortabel is en dat de balans tussen stimulering en bescherming afgesteld wordt op de behoeften én beperkingen van het kind.
Geef ze die rust, geef ze die bescherming dan zul je zien wat een prachtkind het zal zijn! Het kind kan veelvuldig in gedachten zijn mogelijkheden afwegen, opties onderzoeken en twijfelen.

Hier kan ook ANGST een rol bij spelen.

Zie je prachtkind als een vogeltje dat kruimeltjes op het terras pikt en elke keer even stilstaat en checkt of er gevaar is.

 

Ze mogen leren ervaren:
Hoe krachtig ze in het leven staan.
Hoe goed ze voor zichzelf kunnen zorgen.
Hoe goed ze hun grenzen aangeven.
Gewoon dat het GOED is  ....  zoals ze ZIJN! 
En daar mag niemand aan twijfelen of zelfs aankomen! 


Kleine of grote aanpassingen thuis of op school kunnen al een groot verschil uitmaken! 


Suc6 en heb je hierbij hulp nodig neem dan gerust contat op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Ts. Gr.
Waardevol, waardevol. Zeer waardevolle groei die je geeft, deelt en mij heeft het enorm geinspireerd en moed en kracht gegeven. Ik ben je dankbaar voo...
woensdag 10 juli 2019

 verder 4

 

 luisterkindlogo

 Journey logo

 

linkedin-logo